Eens een rommelkont, altijd een rommelkont?
Was je vroeger een echte rommelkont?
Je kamertje bij je ouders thuis was altijd een bende. Met kleding en boeken op de grond verspreid.
En je moeder riep dan ook om de haverklap: “Ruim je kamer op!”
Toen snapte je het probleem niet. Want waarom zou je opruimen? Dat komt vanzelf wel! En inderdaad, uiteindelijk deed je moeder het voor je. Mopperend, dat wel.
Inmiddels heb je zelf een gezin. Speelgoed en andere spulletjes liggen her en der verspreid. Ze gooien hun schooltassen, jassen en schoenen op de grond wanneer ze thuiskomen. Ze zijn ook altijd van alles kwijt, net als jij vroeger. “Mam, waar is….?”
Je kinderen hebben jouw gewoontes overgenomen, want ze weten niet beter. Maar intussen groeit de chaos in huis je boven het hoofd. Je vindt het lastig om er iets aan te veranderen. Waar en hoe moet je beginnen? Je hebt het gewoon nooit geleerd!
Wat jij en je gezin nodig hebben…
is structuur en overzicht.
Overzicht verkrijg je door op te ruimen en te ordenen. En dat is iets anders dan voorwerpen van de ene kamer naar de andere brengen. Of ze in die overvolle kast erbij proppen.
Opruimen is spullen weg doen die je niet gebruikt. En die daarom onnodig veel ruimte in je kasten innemen. Daardoor kun je de spullen die je wel regelmatig gebruikt, niet makkelijk in de kasten opbergen. Want daar is niet genoeg plek voor…
Zonder te ontspullen blijf je in die vicieuze cirkel hangen. Er verandert niets en de rommel en chaos in huis blijft zoals het is.
Dat is nou precies de situatie waar je vanaf wilt! Je wilt geen rommelkont meer zijn!
Goede afspraken zijn onmisbaar
Om meer structuur in je huishouden aan te brengen, zul je ook afspraken met jezelf en je gezinsleden moeten maken:
- Geef alles een vaste plek in huis, en leg het terug wanneer je het gebruikt hebt.
- Ieder ruimt zijn eigen spullen op de juiste plek op.
- Doe je eigen vuile was in de wasmand.
- Ieder neemt een taak in het huishouden op zich. Maak een overzicht van alle taken en hang het schema met de taakverdeling in de keuken. Ook kleine kinderen kunnen al helpen, bijvoorbeeld bij het dekken en afruimen van de tafel.
Oefening baart kunst
Volgens onderzoek moet je nieuw gedrag minstens 3 weken volhouden. Pas daarna heb je er een gewoonte van gemaakt en zal het onderdeel zijn van je dagelijkse routine. Je kunt daarom niet van jezelf en je gezinsleden verwachten dat jullie gedrag en gewoontes van de ene op de andere dag veranderd zijn.
- Je huis zal niet na één opruimsessie al volledig opgeruimd zijn. Wanneer je het stapje voor stapje doet, geef je jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe opruimgedrag. In mijn blog lees je hoe je stapje voor stapje zelf aan de slag kunt gaan.
- Gedragsverandering heeft tijd nodig. Beloon jezelf en je gezin wanneer ieder zich aan de gemaakte afspraken houdt. Iets lekkers bij de koffie, bioscoopje?
Motivatie
Eén van de belangrijkste ingrediënten om gedrag en gewoontes te veranderen is motivatie. Hou daarom je doel voor ogen: Geen chaos meer, niet in mijn huis!
Durf om hulp te vragen bij het opruim- en veranderproces. Hoe lastig je dat misschien ook vindt. Om hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is juist een teken van kracht, moed en zelfbewustzijn!
Je hoeft het niet alleen te doen! Ik help je graag met opruimen en het opzetten van een taakverdeling. En tijdens het opruimproces ondersteun ik je met het aanleren van de gewenste nieuwe gewoontes.
Wees trots op jezelf en laat jezelf en je ouders versteld staan wanneer je je doel hebt bereikt:
een opgeruimd huis en je huishouden gestructureerd en op orde!
Ben jij klaar om te beginnen met opruimen?
Laten we samen aan de slag gaan. Je kunt me
bellen, mailen of een appje sturen.