“Opruimactie kledingkast: start je dag zonder keuzestress”

Start je dag zonder keuzestress!

Lijkt je dat niet heerlijk? Dat je ’s ochtends alleen nog maar hoeft te kiezen uit kleding met de juiste maat? Kleding die je graag en regelmatig draagt? Omdat het prettig zit, je favoriete kleuren en een goede pasvorm heeft? Kortom, kleding waar jij je goed in voelt en die past bij jou en de levensfase waarin jij je bevindt.

Heb je echter elke ochtend last van keuzestress, omdat je kledingkast uitpuilt met veel ongedragen kleding? Te veel keuze maakt dat het steeds moeilijker wordt om te kiezen. Dat geldt voor alles, dus ook voor kleding in een overvolle kledingkast!

Benieuwd hoe ook jij je dag zonder keuzestress kunt starten? Lees dan verder en kom in (opruim)actie!

Dit is hoe je overzicht in je kledingkast creëert

Om overzicht in je kledingkast te creëren, is het handig om eerst te weten wat je allemaal hebt. Haal daarom alle kleding tevoorschijn. Elk kledingstuk laat je door je handen gaan en bekijk je heel kritisch.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Draag ik het kledingstuk nog regelmatig?
 • Is het nog de juiste maat?
 • Is het eigenlijk nog wel mijn smaak?
 • Heb ik veel dezelfde soort kleding?
 • Hangen er miskopen in de kast?
 • Is het versleten, verwassen of kapot en niet meer te repareren?
  (Ik schreef hier ook al over in mijn blog Orde in de chaos)

Beslis direct wat je er mee wilt doen: bewaren, verkopen, weggeven of weggooien. Twijfel je over een bepaald kledingstuk? Bewaar het dan nog even. Je kunt het hangertje met het haakje andersom aan het kledingrek hangen. Hangt het na een half jaar nog steeds andersom, dan zie je in ieder geval dat je het al die tijd niet gedragen hebt. En kan het alsnog weg.

Stel je eens voor hoeveel ruimte een opruimactie in jouw kast zal geven. Met de kleding die je bewaart – je draagbare kleding! – kun je weer leuke en verrassende combinaties maken. Omdat je weer overzicht hebt wat je in de kast hebt hangen.

Zo kun je je kast ordenen en het overzicht behouden

 • Hang of leg kledingstukken op categorie en op kleur bij elkaar.
 • Of kies voor een indeling op basis van outfits die je graag draagt.
 • Leg kledingstukken die je regelmatig draagt in goed bereikbare stapels.
 • Maak die stapels vooral niet te hoog!
 • Vul de kast voor maximaal 75%.
 • Wissel met de seizoenen ook de kleding in je kast. Bewaar je zomer- en winterkleding niet op dezelfde plank in dezelfde kast.

Hoe voorkom je herhaling?

Wanneer je eenmaal een overzichtelijke en geordende kledingkast hebt, wil je niet dat deze na een tijdje opnieuw uitpuilt. Dat je net als voorheen de hangertjes niet kunt verschuiven en de stapels met truien en t-shirts steeds omvallen.

Loop daarom regelmatig je kledingkast na, bekijk kritisch wat je nog hebt en stel jezelf dan elke keer bovenstaande vragen.

Nog een paar laatste tips:

 • Schaf je een nieuw kledingstuk aan? Neem dan afscheid van een vergelijkbaar item.
 • Doe geen impulsaankopen; bedenk eerst of je het écht nodig hebt.

Hulp nodig?

Het opschonen van je kledingkast kan best een lastige klus zijn, zeker wanneer je het in je eentje doet. Want hoe maak je de keuze of je een bepaald item wel of niet wilt bewaren. Hoe ga je om met twijfelgevallen? Die kleding die je ooit voor een speciaal feest hebt aangeschaft. Waar je fijne herinneringen aan bewaart, maar die je daarna nooit meer hebt gedragen? Wat doe je daar mee? Kun je er iemand blij mee maken, bijvoorbeeld door het te doneren aan een goede bestemming zoals Dress for Success?

Kledingkasten opruimen lastig? Niet voor mij! Dus…als jij persoonlijke én professionele hulp nodig hebt die met je meekijkt en meedenkt, bel mij dan voor jouw “opruimactie kledingkast”!

Ik help je graag aan een keuzestress-loze start van je dag!

Ben jij klaar om te beginnen met opruimen?
Laten we samen aan de slag gaan. Je kunt me
bellen, mailen of een appje sturen.