10 tips om je huis op te ruimen en opgeruimd te houden!

10 opruimtips.

Je wilt je huis opruimen, de chaos de baas worden.
Terug naar hoe gezellig je huiskamer voorheen was, terug naar opgeruimde en geordende kasten en lades.

Wanneer je dit eenmaal hebt bereikt, wil je dat natuurlijk graag zo houden.

Met deze 10 opruimtips lukt het je vast en zeker om je huis op te ruimen en opgeruimd te houden!

1. Doe het stap voor stap.

Probeer niet te veel in één keer te doen. Daarmee voorkom je dat je het overzicht kwijt raakt en de moed je in de schoenen zakt om verder te gaan.
In mijn blog step by step leer je hoe een grote opruimklus haalbaar wordt door het zetten van kleine stapjes. Kamer voor kamer, kast voor kast, lade voor lade.

2. Geef alle spullen een vaste plek.

Bedenk een logische plek om iets op te bergen, bij voorkeur op of vlakbij de plek waar het voorwerp gebruikt wordt.
Waar heb je het nodig? Waar zou je het zoeken als je het kwijt zou zijn?
Als je een bepaald voorwerp nodig hebt, weet je op die manier precies waar je het kunt vinden. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis met zoeken.

3. Leg spullen na gebruik op hun vaste plek terug.

Je voorkomt daarmee dat het (weer) een rommel wordt in huis. Deze opruimtip klinkt heel logisch, maar vooral wanneer je je spullen pas net een vaste plek hebt gegeven, is dit een belangrijke om te onthouden.

4. Ruim spullen zoveel mogelijk in categorieën op.

Wanneer spullen uit één categorie door het hele huis verspreid liggen, is het lastig om te bedenken wat je in huis hebt. De kans is dan groot dat je iets opnieuw koopt, en dat je het daardoor dubbel hebt.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan gereedschap- of hobbyspullen, speelgoed en keukengerei.
Bewaar, om het overzicht te houden, voorwerpen die bij elkaar horen in dezelfde ruimte, kast, kist, doos of lade.

5. Ruim spullen overzichtelijk op.

Wanneer iets in een dichte bak of doos is opgeborgen, zie je niet in één oogopslag wat er in zit. Dat is best lastig, zeker wanneer je meerdere van dit soort opbergmaterialen hebt. Om toch overzicht te houden, kun je daarom beter duidelijk op de doos vermelden wat de inhoud is. Schrijf het bijvoorbeeld met zwarte stift op de zij- en bovenkant van de doos, of plak een label of sticker.

6. Hou ruimte over, prop de kasten niet vol.

Vul een kast voor maximaal 75%. Je kunt dan nog prima zien wat er in staat of ligt. En als je iets van achter uit de kast wilt pakken, voorkom je dat de inhoud aan de voorkant zich een weg naar buiten baant. Door 25% van een kast leeg te houden, behoud je overzicht!

7. Ken de magneetplekken in huis.

Een magneetplek is een plek waar in de loop van de week op onverklaarbare wijze paperassen en allerlei spulletjes belanden (een traptrede, de hoek van de eettafel enzovoorts). Zet op een handige plek een mooie doos of mand neer waar dit soort rommeltjes tijdelijk in gedaan kunnen worden. Plan een vast tijdstip (eens per week) waarin je de spullen uit de doos haalt en ze op de juiste plek opbergt (of weggooit).

8. Koop geen onnodige spullen.

En neem ook niet klakkeloos spullen aan, die anderen wegdoen.
Wat er niet in komt, hoef je niet op te ruimen, niet schoon te maken of te repareren.
Over een voorwerp dat je niet in huis hebt, hoef je later niet na te denken of je het alsnog weg wilt doen.

9. Maak dagelijks een opruimrondje.

Als je hier routine in aanbrengt – er bijvoorbeeld elke avond na het eten een kwartiertje voor uittrekt – dan zul je zien dat je op deze manier een hoop voor elkaar krijgt. De schaar weer terug op zijn vaste plek, de jassen aan de kapstok, los – nog net niet opgeruimd –  speelgoed in de daarvoor bestemde speelgoedbak, de gelezen krant in de papierbak.

En als je dan ook nog even de kussens weer gezellig op de bank teruglegt, kun je daarna met een voldaan gevoel van de rest van je avond genieten.

10. Geef de spullen die je mooi vindt en die je dierbaar zijn een mooie plek in huis.

En geniet daarvan!

Ik ben heel benieuwd…

…of deze 10 opruimtips je voldoende handvatten hebben gegeven om je huis op te ruimen en opgeruimd te houden. Laat je het mij weten via het contactformulier?

Ben jij klaar om te beginnen met opruimen?
Laten we samen aan de slag gaan. Je kunt me
bellen, mailen of een appje sturen.